Dzięki nieustannemu
rozwojowi technik kontrolno-pomiarowych możliwe jest dzisiaj
przeprowadzanie kontroli jakości wyrobów już na linii
produkcyjnej. Tak dzieje się również w przemyśle
rolno-spożywczym, gdzie kontrola dotyczy między innymi poprawności
napełniania opakowań i ich jakości.
W tym celu powstają
specjalne systemy nadzorujące złożone z elementów dwustanowych w
postaci czujników i urządzeń wykonawczych, a funkcję koordynującą
między nimi pełnią sterowniki programowalne PLC.
Zazwyczaj stosuje się w
tych systemach czujniki fotooptyczne, pod warunkiem, że nie pracują
w środowisku o zbyt dużym zapyleniu (wypełnianie opakowań
substancjami płynnymi jak mleko, soki), bo przy produktach takich
jak mąka , które wytwarzają spore ilości pyłu wykorzystuje się
czujniki laserowe. Z kolei przy ocenie prawidłowości napełniania
opakowań dobrze sprawdzają się czujniki odbiciowe.
Wszystkie sygnały z
czujników są przekazywane do sterownika PLC, gdzie na ich podstawie
podejmowane są decyzje realizacyjne, które w postaci odpowiednich
sygnałów sterujących przekazywane są do urządzeń wykonawczych.
No comments:
Post a Comment